Universitatea Cluj a fost în perioada romantică a istoriei sale o echipă respectată în toate colțurile țării, iar galeria sa nu a făcut abstracție. Edificator a rămas episodul din urmă cu 30 de ani, de la Timișoara, atunci când, în virtutea amiciției dintre echipele studențești, suporterii Politehnicii le-au dăruit flori și fulare celor ardeleni, prezenți în Banat în număr de câteva mii. Vorbim despre meciul decisiv pentru promovarea în prima ligă, desfășurat pe 20 mai 1984, și încheiat cu victoria clară a “alb-violeților”, scor 4 la 1. “U” avea să revină în Divizia A abia la finalul sezonului următor.

Zeci de mii de timișoreni, între care un contingent din Cluj, au umplut în acea zi stadionul, într-o partidă cu o încărcătură emoțională uriașă, dată fiind miza sa: promovarea!
Mai multe site-uri ale suporterilor timișoreni păstrează vie amintirea acelei partide, dar și un gest absolut firesc la acea vreme. “Galeria Politehnicii își avea “sediul” în țarcul de la tribuna a II-a, adică în sectorul de deasupra tunelului. De partea cealaltă, “U”-iștii au fost masați la acea partidă tocmai în Peluza Sud, acolo unde de mai bine de 15 ani își desfășoară activitatea Commando Viola. Înaintea partidei, o parte a suporterilor poliști a venit în sectorul rezervat clujenilor. Timișorenii le-au oferit flori fanilor adverși, s-a efectuat tradiționalul schimb de fulare, iar pentru mai bine de un sfert de oră cele două galerii au cântat împreună. De altfel, partida cu pricina a stabilit un record absolut de audiență pentru un meci din liga secundă în România. Peste 55.000 de spectatori, așa cum relatează presa vremii. Poli avea să se impună clar în acea partidă, cu 4-1, prin “dubla” lui Bozeșan și golurile lui Giuchici și Anghel. Pentru “Șepcile roșii” a egalat Suciu în minutul 35”, scrie www.suporter-politehnica-timișoara.blogspot.ro. Ca fapt divers, înaintea și în pauza acelui meci, câte un tânăr fan al Politehnicii și unul al Universității au făcut turul stadionului, fiecare fluturând steagul echipei favorite (vezi foto).

Gestul timișorenilor a fost confirmat pentru www.numaiu.ro de un vechi suporter al Universității Cluj, care a preferat, însă, să rămână anonim. “Este adevărat, am fost acolo. Ne-au întâmpinat încă de la gară cu flori. Mulți clujeni au rămas câte două-trei zile în Timișoara. Au dormit în cămine, în campusurile studențești”, susține fanul “Șepcilor roșii”.

Am scris acest text din respect pentru suporterii vechi și noi ai Politehnicii, dar și pentru orașul Timișoara, care luni, în a doua zi de Paște, va găzdui meciul dintre ACS, o echipă parașutată de la Recaș direct pe “Dan Păltinișanu”, și “U” Cluj.

FOTO: forum.drukeria.ro

Septimiu FANTEA

Comentarii