În 1994, când amintirea  sistemului represiv de pe vremea lui Ceaşescu era încă vie, se puneau bazele unei prietenii între suporterii lui „U” şi cei ai lui Dinamo. Astăzi, 20 de ani mai târziu, prietenia continuă sub forma unei frăţii cu mulţi adepţi, dar şi cu un număr important de contestatari, deranjaţi să audă numele altei echipe scandat pe stadionul Universităţii. Aceasta este însă partea văzută şi uşor accesibilă a unei poveşti care dăiunuie peste ani, de aspectele inaccesibile cunoaşterii în masă urmând să ne ocupăm în cele ce urmează!
Istoria începuturilor
Relaţiile dintre suporterii lui „U” şi cei ai lui Dinamo au început la mijlocul anilor 90, cu ocazia unui meci Dinamo- „U” desfăşurat la Bucureşti. Cei de atunci nu vor să mai apară în faţă şi prin urmare nu le dezvăluim identitatea: „La sfârşitul meciului o parte din elita dinamovistă a venit la noi pentru schimb de păreri şi fulare. Noi aveam pe gard bannere Vecchia Guardia, Bad U Boys, Brigatte Ultras şi multe altele. S-au făcut prietenii între băieţi şi am continuat să vorbim prin scrisori, schimbam reviste sau fulare de la echipe străine, aveam multe puncte comune. Pot să zic că noi eram deja intraţi în fenomen, ca dovadă, la un an după acel meci şi cei de la Dinamo şi-au făcut bannerul Nuova Guardia, creaţia lui Mihnea, Pogo, Tararache şi alţii. Noi aveam din 1995 Vecchia Guardia, cu aceleaşi caractere şi aproape aceleaşi dimensiuni. Relaţiile dintre noi erau însă reciproc avantajoase, ne ajutam unii pe alţii sub diferite forme. Dar, ceea ce vreau să se înţeleagă, prieteniile erau la nivel de indivizi, nu amestecam grupul suporterilor lui „U” în această relaţie” spune unul dintre cei care au pus bazele relaţiilor dintre suporterii clujeni şi cei bucureşteni şi care  păstrează şi acum legătura cu unii dintre cei de acum 20 de ani.
După 2007, odată cu divizările apărute în peluza lui Dinamo, relaţiile s-au mai răcit. Lumea peluzelor se schimba, intra într-o perioadă de frământări şi schimbare de concepţii care avea să-şi pună amprenta peste tot. În pofida problemelor apărute chiar la nivelul grupurilor de suporteri, existând voci care se împotriveau şi atunci acestei relaţii, ceea ce a făcut să reziste prietenia dintre suporteri a fost corectitudinea celor implicaţi în ea. Suporterii au continuat să se ajute, cazându-se reciproc în deplasări, participând la meciuri împreună sau alte servicii pe care şi le făceau pe bază de reciprocitate. Cu toate acestea, cei vechi precizează de fiecare dată că relaţia lor nu a fost una în care să fie implicată marea masă de suporteri ai Universităţii, existând colaborări similare şi cu alte grupuri de suporteri de la UTA, Farul sau FC Argeş.
Prezentul vocal şi trecutul care se împotriveşte
După 2007, prietenia dintre suporterii „U”-işti şi cei dinamovişti a căpătat, brusc, alte valenţe. Odată cu schimbarea de generaţii în peluză şi apariţia unui nou val, mai detaşat de subiectele sensibile ale unui trecut pe care nu l-a trăit, amiciţia între suporteri a ajuns una oficială, sub forma frăţiei. Promotorii ei vorbesc cu mândrie despre o relaţiei consumată în multe forme, de la mesaje reciproce de susţinere, facilitaţi oferite ca ajutor în realizarea coregrafiilor sau acţiuni comune de ajutorare, cazare în deplasări. „Ne leagă mentalitatea, fanatismul şi latura naţionalistă. Se înţelege de multe ori greşit relaţia noastră cu suporterii lui Dinamo, echipa e una, suporterii ei sunt altceva. Până la urmă este o relaţie pe care noi, cei de acum, am preluat-o de la cei dinaintea noastră şi am dezvoltat-o pentru că ne leagă multe lucruri comune. Nu este vorba doar de ceea ce vede oricine cu superficialitate, că suntem prieteni cu Dinamo şi atât! Noi suntem mândri că avem o prietenie cu un grup care în momentul de faţă a arătat că formează o peluză la nivelul celor de afară şi care ne acordă un respect şi ajutor pe care nu îl avem nicăieri altundeva!” spune unul dintre băieţii implicaţi acum în nucleul ce duce mai departe relaţia de prietenie apărută în urmă cu 20 de ani.
                                          ***
Subiectul este mult mai complex iar părerile sau argumentele celor care sunt pro sau contra acestei frăţii nu îl pot cuprinde în totalitate. Frământările şi disputele vin din lipsa unei organizări unitare la nivelul suporterilor Universităţii. Dispariţia din peisaj a unui lider unanim recunoscut, aşa cum a fost RJ în perioada sa glorie, a lăsat un gol acoperit acum de mai multe idei şi acţiuni, fiecare cu adepţii săi. Pro sau contra înfrăţirii cu peluza lui Dinamo, toţi cei care îşi revendică statutul de membru al galeriei trebuie să înţeleagă că opiniile personale nu pot fi caracteristice grupului atât timp cât grupul nu există.

Comentarii