# Unde se va construi, dacă se va construi, baza de pregătire a Universităţii Cluj # Costurile au crescut cu un milion de euro în două săptămâni # Cine a mai vrut să facă o bază sportivă în acelaşi loc şi a renunţat # Vecinii # În care noi întrebăm de ce trebuie să părăsească Universitatea oraşul?

 

Cum ieşi din Cluj spre Ciurila, imediat după ce treci de pădurea Făget, în dreapta drumului se deschide un platou de unde vezi până hăt, departe, spre Lita şi Săvădisla. În stânga drumului, înainte de intersecţia spre Miceşti şi „Moara de vânt”, de la şosea până în buza pădurii e un teren denivelat şi mlăştinos. Acolo e proiectată Baza Sportivă a Universităţii Cluj, anunţată de managerul Ioan Ovidiu Sabău în ianuarie 2017. În mapa de proiect făcută de „Dico& Tiganas” apar două terenuri cu iarbă, un sintetic mic, spaţii de cazare pentru sportivi, vestiare, cantină şi locuri de parcare. Inclusiv pentru două autocare. Deocamdată, de la faţa locului nu s-au mişcat nici broaştele care administrează terenul, deşi din termenul de execuţie anunţat de Sabău în ianuarie 2017 a trecut deja jumătate.

În schimb, a crescut costul bazei, de la un milion de euro anunţat de Sabău la începutul anului la două milioane după numai două săptămâni. Profesionism, ce mai!

Broaştele au fost mai întâi ceferiste

Argumentul Universităţii Cluj în alegerea locului pentru viitoarea bază sportivă este că Primăria Ciurila oferă terenul gratis, forma juridică a înţelegerii verbale dintre „U” Cluj şi Consiliul local Ciurila urmând să fie stabilită cândva.

S-a discutat cu primarul de acolo, care vrea să ajute Universitatea. Vom concesiona probabil pe 49 de ani un teren în comună și acolo va fi această bază. E imperios necesar să avem aceste condiții minime. Vorbim de normalitate, de un lucru obligatoriu pentru o echipă care își propune să facă performanță în viitor. Această bază este prioritatea mea numărul 1 alături de centrul de copii și juniori.

Ioan Ovidiu Sabau, ianuarie 2017 (actualdecluj.ro)

Vorbim însă despre un teren accidentat, fără utilităţi, a cărui amenajare ridică serioase semne de întrebare în privinţa costurilor. Ce ştie foarte puţină lume este că în urmă cu ceva timp acelaşi teren de aproape patru hectare era oferit clubului… CFR 1907! Deşi lucrurile se întâmplau în plină perioadă de expansiune a clubului de la 1907 Străzi, când banii de orice culoare nu erau o problemă pentru Arpi, CFR-ul a renunţat la cadoul oferit de primarul din Ciurila tocmai din cauza costurilor foarte mari pe care le presupune construcţia unei baze sportive pe amplasamentul respectiv.

“U” merge mai departe. Printre vecini

Cel puţin la nivel declarativ, Universitatea pare să mai meargă mai departe pe linia trasată de Ovidiu Sabău şi să caute soluţii pentru construcţia bazei din Ciurila. Până şi primarul Emil Boc a avut o intervenţie pe subiect în urmă cu o lună, lansând o ipoteză de lucru din care am înţeles că se va face ceva, cândva, nu neapărat doar pentru “U”, bla, bla. Mai ales că finanţarea construcţie nu va veni, aşa cum anunţa iniţial Sabău, din fonduri private, ci, după cum zice primarul, din bugetele viitoare ale municipiului.

Între timp, în aşteptarea bazei sportive, comuna Ciurila se pregăteşte să devină un El Dorado.

Îmbrăţişăm ideea construirii acestei baze, deoarece credem că ar creşte foarte mult notorietatea comunei noastre. Ideea este să se aleagă şi Consiliul Local cu ceva, cred că nici nu putem altfel şi nu vrem să ne creăm probleme. Dacă se va face realmente baza cred că vom deveni un El Dorado

Teodor Cristinel Popa, primar comuna Ciurila (monitorulcj.ro)

Cu sau fără baza sportivă făcută de “U”, satul Sălicea din comuna Ciurila începe să devină oricum un El Dorado pentru lumea bună a Clujului. Nu mai departe de câteva sute de metri de amplasamentul ales pentru bază, găsim casa lui… Ovidiu Sabău, managerul sportiv al Universităţii. Fostul internaţional şi actual manager sportiv de la “U” este foarte familiarizat cu satul unde vrea să  ducă şi Universitatea, pe lângă casa deţinută acolo el construind în zonă mai multe imobile pentru vânzare.

Ciurila vs. Cluj

La fel de adevărat este că Universitatea Cluj nu a avut niciodată o bază de pregătire şi un sediu al ei. Indiferent cine a condus sau patronat clubul după 1989, Universitatea a fost mereu pe drumuri în privinţa infrastructurii. Chiar şi sub Walter, perioadă recunoscută ca una de bunăstare, “U” Cluj nu a avut nimic în proprietate. E de înţeles atunci (şi de apreciat) că cineva încearcă să schimbe lucrurile şi dacă va reuşi e bun de pus în ramă. Deocamdată, înafara unor declaraţii de intenţie, nu s-a făcut nimic concret! Mai mult, ocupând atenţia publicului cu machete din viitor la marginea pădurii, se aşterne o nefirească linişte peste o întrebare de bun simţ: de ce se agită apele pentru o ipotetică bază în afara Clujului şi nu se face niciun efort într-o direcţie mai la îndemână? De ce trebuie Universitatea să îşi construiască o bază la Ciurila când una din oraş, amenajată deja, cade în paragină?

Despre baza “Dan Anca” şi interesele din jurul ei, despre rechinii ce o vânează, despre Sabău (din nou???) şi Fundaţia Primăvara Clujeană, de mâine încolo!

 

Comentarii