Primarul Emil Boc vorbeşte de ceva timp, de fiecare dată când are ocazia, despre o nouă societate care să continue palmaresul Universităţii Cluj după posibilul faliment al actualei societăţi. Emil Boc face referire la un club organizat ca asociaţie sportivă şi la o colaborare strânsă cu Universităţile clujene.

În spatele declaraţiilor primarului există un sâmbure de adevăr- acela că, la nivel de discuţii, subiectul unui nou club care să preia marca U este efervescent în unele cercuri- , motiv pentru care oportuniştii de meserie îşi fac deja planuri.

Nu prea mai este un secret că, în construcţia primăriei, fostul jucător şi antrenor Ioan Ovidiu Sabău va fi cel care va gestiona activitatea sportivă a Universităţii Cluj. În spatele său s-a format deja coadă din cei care vor să prindă o felie cât mai mare din noua oportunitate. Sabău nu le-a zis nici da, nici ba, posibil să nici nu ştie de unele lucruri. De altfel, planurile aspiranţilor se bazează pe piloni de sprijin mai importanţi decât Sabău.

Interesant este că bătaia cea mai mare se dă pe formarea noului Centru de Copii şi Juniori, în parte din cauză că pe acolo au trecut mulţi antrenori ce în prezent conduc Şcoli de fotbal, în fapt mici afaceri de familie ce se susţin din taxe şi care nu au rezultate sportive notabile. Prin comparaţie, Centrul de Copii şi Juniori al Universităţii este reprezentat la vârf în Liga Elitelor la ambele categorii de vârstă (dominând Seria Vest la Under 19 şi ocupând locul secund la Under17) în timp ce şcolile de fotbal  se zbat în amatorismul competiţiilor de cartier.

Sima- Georgescu, un cuplu de pus în capul mesei

Daniel Sima şi Mihai Georgescu sunt primii în oridnea numerelor de pe tricou pe lista celor care trag sfori să prindă o felie importantă din "modelul Bayern Munchen". Amândoi au mai fost la U (pe salarii consistente), au avut titulaturi impresionante pe cartea de vizita şi dacă stai să îi asculţi au inventat fotbalul în Cluj. După despărţirea de Ardealul şi mai apoi de U (în ambele locuri cu scandal), Georgescu a luat-o pe cont propriu şi a înfiinţat şcoala de fotbal care îi poartă numele. Sâmbătă, Universitatea a câştigat pe terenul acesteia cu scorul de 6-1.

Daniel Sima conduce Şcoala de Fotbal Viitorul- Cluj, dar grupele sale nu apar pe niciun loc fruntaş în clasamentele obscure ale competiţiilor în care sunt înscrise echipele. Şcoala de fotbal apare însă pe lista alocărilor de fonduri nerambursabile de la Primăria Cluj atât în 2015 cât şi în 2016 pentru un turneu amical, Fotbal a la Cluj.

Sima şi Georgescu îşi fac lobby puternic în Primărie susţinând că actualele rezultate ale juniorilor lui "U" li se datorează lor, omiţând însă să spună că de când au plecat din club performanţele lor sportive sunt egale cu zero.

 

Marius Stan- constructorul de echipe. Dar mai mult de terenuri.

Un alt personaj care susţine că aleargă singur pe turnanta noului "U" este Marius Stan, şi el fost antrenor la juniorii Universităţii. În prezent, Stan conduce Şcoala de Fotbal Luceafărul (grupa de 2005 este singura cu rezultate) şi susţine în cercurile de prieteni că îşi va muta toate grupele la "U" din această vară. Stan nu ezită să se laude cu amicitia cu Răzvan Burleanu (pe care l-a susţinut în campania pentru alegerile la FRF) şi cu binecuvântarea UBB-ului (de la care spune că a cumpărat terenul 4 din Babeş, pe care va monta gazon sintetic şi îl va folosi la antrenamentele grupelor sale). De altfel, Marius Stan este cel care construieşte majoritatea suprafeţelor de fotbal sintetice în Cluj. La fel ca Sima şi Georgescu, Stan vizează şi el Conducerea centrului de Copii şi Juniori şi degrevarea de cheltuieli prin mutarea grupelor la U.

Septimiu Ormenişan- modestul de la facultate

Al patrulea personaj ce speră să prindă un post călduţ la U este Septimiu Ormenişan, care, de altfel, antrenează şi acum o grupă la U. Lobby-ul lui se desfăşoară prin intermediul UBB-ului, a cărui echipă o antrenează. Ormenisan a aplicat pentru postul de antrenor al noii echipe, neformate inca, laudandu-se cu munca in postul de "principal" la formatia UBB-lui.

În loc de concluzii

Acestea sunt doar câteva din frământările zilelor de final ale lui "U" în pregătirea zorilor noii echipe. Observaţi că bataia nu se dă pentru păstrarea unor generaţii de excepţie, care au performat la cel mai înalt nivel, a antrenorilor cu rezultate din centru, ci pentru ocuparea unor posturi cheie şi a unor locuri călduţe în noua structură. Mai trist este că şi materialul uman reprezentat de juniori de valoare este pe cale să fie înlocuit cu balast, totul în beneficiul celor care vor furniza noua "marfă".

Să ne înţelegem şi să vorbim pe date concrete, palpabile. De câţiva ani, Universitatea şi Ardealul sunt singurele centre de juniori din Cluj care produc fotbalişti tineri. În loc să pună în capul listei de priorităţi securizarea produselor acestor centre, prin atragerea jucătorilor care vor rămâne liberi de contracte de la "U" şi tatonarea unei colaborări cu un partener cu rezultate comparabile- Ardealul Cluj- "modelul Bayern" al primarului Emil Boc derapează încă înainte de înfiinţare spre o construcţie prin prieteni, pentru prieteni.

Comentarii