În minutul 76 al partidei „U”- Metalul Reşiţa din cadrul play-out-ului Ligii a doua, a debutat pentru Universitatea un jucător pe nume Alex Pop. Pentru spectatorul obişnuit cu nume noi în fiecare etapă, schimbarea din ultimul sfert de oră a trecut neobservată. Pentru suporterul care duminica e la meciurile juniorilor din baza „Dan Anca”, intrarea lui Alex Pop în echipa mare a lui „U” la 16 ani şi un pic e doar o consecinţă logică a exploziei unui talent ieşit din comun. Acest jucător e o încântare a ochiului, surprinde prin execuţii mai fine ca mătasea şi mai ales îi place golul. Atât de mult încât îl caută şi de cele mai multe ori îl găseşte fără ca adversarul  să realizeze exact cum a ajuns mingea în plasă. Povestea lui Alex Pop începe în 1 februarie 2000, lângă Buenos Aires.

Argentina

Alex Pop e de loc din San Antonio de Areco, un satelit din jurul Buenos Aires-ului, cunoscut în toată lumea datorită scriitorului Ricardo Guiraldes şi al său roman „Don Segundo Sombra”. În actele de identitate emise de patria-mamă, căci este cetăţean argentinian prin naştere, Alex Pop este Pop Alejandro Michael Constantino, iar în actele româneşti e Pop şi corespondentul celor trei prenume. Dublă cetăţenie, argentiniană şi română. La botez, pentru că în Argentina umblă harul fotbalului noaptea prin spitale şi îi loveşte la întâmplare pe nou-născuţi transformându-i în fotbalişti, a primit un echipament de fotbal. Şi nu l-a mai dat jos de atunci.

România

Pop Alejandro Michael Constantino a venit în România la trei ani şi a devenit Alex Pop. A început fotbalul la şcoala Ivansuc, a trecut la CFR şi din 2011, de la vârsta de 11 ani, e la „U”. A fost ales căpitanul echipei după o jumătate de an de când a îmbrăcat tricoul alb-negru. Echipa de Under 17 a avut în el un om de gol veritabil în primul an de Liga Elitelor, iar evoluţiile l-au trimis la echipa mare, unde i-a impresionat pe toţi antrenorii. Încântător în preajma careului, surprinzător în faţa porţii. Nu s-a plâns niciodată că e obosit din cauza fotbalului, îl iubeşte prea mult.

Golgeter pentru Hagi. Trei goluri într-o singură fază.

Acum câţiva ani l-a vrut Hagi. Bine, îl vrea şi acum, întotdeauna ursul pofteşte la miere. Universitatea l-a lăsat la un turneu la Sofia, în echipa Academiei Hagi. A marcat 8 goluri, adică toate golurile înscrise de echipa lui Hagi la acel turneu. După trei zile într-un colectiv nou, plângeau după el constănţenii când s-a urcat în trenul spre Cluj de parcă se despărţeau de unul de-al lor. Mărginean nu l-a lăsat însă să plece la Viitorul (a făcut şi lucruri bune Marele Blond pentru „clubuţul lui”)

Săptămâna trecută a fost la un turneu la Târgu Mureş, titular într-o echipă a Ardealului la un turneu internaţional Under17. În meciul împotriva Moldovei, scor 1-0, a marcat de trei ori în aceeaşi fază. A driblat, a intrat în careu, a fost faultat, dar din cădere a marcat. Arbitrul a anulat golul şi a mutat faultul în afara careului. Alex Pop a înscris şi din lovitura liberă, dar centralul a anulat din nou golul, pe motiv că zidul s-a mişcat. A executat din nou şi a marcat. În sfîrşit, gol valabil şi pentru arbitru.

La sfârşit a plâns. Aflase că Universitatea a făcut egal cu Satu Mare şi e ca şi retrogradată. „Tată, eu cum mai joc anul viitor în B?”, i-a spus părintelui.

Premiant peste tot

Când nu joacă fotbal, Alex Pop e la şcoală. Premiul întâi în fiecare an. În primul semestru din acest an a ieşit cel mai bun din clasă la liceul Onisifor Ghibu, secţia de engleză intensiv. Acum mai aşteaptă rezultatele tezelor pentru a vedea dacă rămâne premiantul clasei. Nu a fost uşor, fotbalul, competiţiile oficiale, antrenamentele, l-au făcut să mai lipsească. Cu toate acestea, a reuşit să ţină ritmul pe ambele planuri, fotbal şi şcoală. Primul la amândouă.

Povestea lui Alex Pop abia începe să se scrie cu adevărat. Să dea Domnul să avem parte de ea!

Mihai Hossu

foto: Ştefan Martinescu

 

Comentarii